Zaznacz stronę

Czego nie zawierają nasze kosmetyki.

Nasze produkty nie zawierają żadnych substancji pochodzenia petrochemicznego, Większość substancji petrochemicznych lub substancji przynajmniej w części składających się z pochodzenia naturalnego i z części pochodzenia petrochemicznego, wykazują działanie niekorzystne dla Twojego zdrowia. Nie stosujemy substancji odzwierzęcych. Nasze produkty są całkowicie wegańskie i co dla nas szczególnie istotne, wolne od substancji petrochemicznych. Symbol wegański to zielony listek, dlatego w naszym pojęciu, produkty na bazie petrochemikaliów trudno nazwać wegańskimi, chociaż ostatnimi czasy, koncerny wykorzystują ten przekaz. Podobnie rzecz się ma z produktami hipoalergicznymi. Rzeczywiście wiele produktów na bazie petrochemikaliów nie uczula, ale co robi złego z naszym zdrowiem, tego już nie znajdziesz w przekazie marketingowym. Dlatego w naszych szamponach nie stosujemy min. takich popularnych w kosmetyce substancji:

Glikolu Polietylenowego, Polyethylene Glycol  (INCI: PEG) – syntetyczny środek stabilizujący formułę, rozpuszczalnik witamin, olejków etc. substancja zwilżająca. Jedna z najbardziej kontrowersyjnych substancji, szeroko stosowana w kosmetyce. W produkcji PEG-ów stosuje się tlenek etylenu, który jest rakotwórczy i może zawierać dioksyny. Klasyfikacja EWG Skin Deep

Kokoamidopropylo Betainy (INCI: Cocoamidopropyl Betaine) – środek powierzchniowo czynny,  amfoteryczny, łagodzi działanie SLES, SLS, buduje pianę. Substancja w około 30 – 40% złożona z surowców petrochemicznych. Może uczulać skórę i powodować jej wrażliwość na czynniki zewnętrzne. Klasyfikacja EWG Skin Deep

Sztucznych środków kondycjonujących wg. INCI: Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride (INCI), Cetrimonium Chloride,Silicone Quaternium-22, Quaternium-60,Behentrimonium Methosulfate,Stearamidopropyl Dimethylamine,Steartrimonium Chloride,Behentrimonium Chloride,Behenamidopropyl Dimethylamine Behenate,Shea Butteramidopropyltrimonium Chloride

Dimetikony (INCI: Dimethicone) – olej silikonowy, stosowany do pokrywania naskórka włosów specjalnym filmem. Zabieg ten powoduje, wyrównanie powierzchni nadając włosom blask. Tym niemniej stworzona powłoka może wywoływać reakcje alergiczne i ograniczać dostęp wilgoci i składników odżywczych.

SLES (INCI: Sodium Laureth Sulfate)

Klasyfikacja EWG Skin Deep

SLS (INCI: Sodium Lauryl Sulfate) i odmian jak Ammonium Lauryl Sulfate

Klasyfikacja EWG Skin Deep

Cocoamide MEA 

Klasyfikacja EWG Skin Deep

Benzoesan Sodu (INCI: Sodium Benzoate)

Klasyfikacja EWG Skin Deep

Fenoksyetanol (INCI:Phenoxyethanol)

Klasyfikacja EWG Skin Deep

Metylisotiazolina (INCI: Methylisothiazoinone)

Klasyfikacja EWG Skin Deep

Twój koszyk
Brak produktów w koszyku!
Wróć do zakupów
0